Een interview met zaaleigenaar Roland Zwerenz
Begin juli waren er aanvallen op het Eritrese Festival in Gießen, die werden toegeschreven aan een groep genaamd “Brigade N’Hamedu”. Hebben de autoriteiten de verstorende aankondigingen van tevoren onderschat?
We ontvingen informatie dat aanzienlijk geweld tegen het Eritrese Festival was aangekondigd op het internet en dat de autoriteiten de bedreigingen serieus zouden nemen. Daarom werden voorbereidingen getroffen om het evenemententerrein te beveiligen. We wisten niet wie hiervoor verantwoordelijk was, maar het leek geen puur intern Eritrees conflict te zijn.
In een verklaring bekritiseert u ook de lokale politiek. Hadden SPD-burgemeester Frank-Tilo Becher en gemeenteraadslid Klaus-Dieter Grothe van Bündnis 90/Die Grünen volgens u kunnen bijdragen aan een deëscalatie?
Raadslid Klaus-Dieter Grothe speelt al jaren een belangrijke rol bij de tegendemonstraties. Ik vermoed dat deze demonstraties zonder zijn initiatief helemaal niet hadden plaatsgevonden. Dit blijkt uit het feit dat het festival van 2022 zonder tegendemonstratie kon doorgaan, de heer Grothe werd niet actief. Een maand later, in augustus vorig jaar, was hij aanwezig met een luidsprekerwagen toen er geweldsexcessen plaatsvonden bij een Eritrees concert. Hij vierde het afbreken van het concert na de brute aanval als een overwinning. De politie werd geconfronteerd met een nieuw niveau van escalatie en had niet zoveel gewelddadige criminelen verwacht.
Dat was in 2023 wel anders, nu de gewelddadige neigingen van de tegenstanders van het festival bekend waren. Desondanks werden demonstraties toegestaan en leidde de route door het centrum van de stad naar de voorkant van het evenemententerrein. Deze beslissingen moeten in twijfel worden getrokken, want er waren rellen voorbereid. Het was bekend dat een van de organisatoren van de demonstraties geweld als een geoorloofd middel beschouwde. Ze vertelde de Hessischer Rundfunk (radio) dat ze niets tegen de gewelddadige uitwassen tegen het concert had en dat daarmee meer was bereikt dan met vreedzame demonstraties.
Lokale politici eisen nu dat er een einde komt aan de verhuur van het terrein aan de Centrale Raad van Eritreeërs in Duitsland. Wordt er niet te veel macht toegekend aan de ongeveer 100 gewelddadige verstoorders?
Als je de berichtgeving volgt, wordt duidelijk dat wij als verhuurders voor een dilemma staan. De wens van de politici en de inwoners van Giessen is begrijpelijk. Ze willen geen geweld in de stad. Tegelijkertijd lijkt het hen onverschillig wie verantwoordelijk is. Iedereen weet dat het geweld afkomstig is van de tegendemonstratie, maar het lijkt makkelijker om het festival te verbieden. Het verbod van de stad werd echter vernietigd door de administratieve rechtbank. Die verduidelijkte dat de organisatoren van het festival niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het geweld.
De stad zelf ziet blijkbaar geen juridische middelen om het festival tegen te houden, en nu worden wij als verhuurders verondersteld het over te nemen. Aan de ene kant zijn we verplicht om zonder discriminatie te verhuren, dat hebben we de gemeente verteld. Maar aan de andere kant komt ons juridisch advies er op dit moment niet doorheen en we worden niet geacht aan het Eritrese festival te verhuren. We worden geacht namens de stad op te treden tegen ons onbetwiste juridische advies en tegelijkertijd, in het geval van een juridische nederlaag, er als enige verantwoordelijk voor te zijn en de gevolgen te dragen.
Hoe moeten we nu verder?
We willen geen geweld in de stad. Toch zijn we gebonden aan bestaande wetten en moeten we ons daaraan houden. Burgemeester Becher heeft het in een notendop gezegd: het probleem kan niet in Gießen worden opgelost. Als we desondanks geen huurovereenkomst sluiten met het festival, moet dit ook juridisch worden geborgd. Dat zien we op dit moment niet. Daarom zal het waarschijnlijk tot een rechterlijke uitspraak moeten komen.
Roland Zwerenz is directeur van Messe Giessen GmbH
Dit is een vertaling van een artikel gepubliceerd op jungewelt.de op 23.08.2023, geschreven door Henning von Stoltzenberg