Aanval op Eritrese groep in Stuttgart
Aanval op Eritrese groep in Stuttgart
Foto: Thomas Niedermueller
Foto: Thomas Niedermueller

De rellen bij een Eritrese-evenement in Stuttgart vonden minder dan een week geleden plaats. Een nieuw festival in het weekend werd afgelast. Johannes Russom, de woordvoerder van de overkoepelende organisatie van Eritrese verenigingen, heeft in een interview met t-online gesproken over de afgelasting, het geweld en zijn standpunt over het regime in Eritrea.

Na de hevige rellen tijdens een Eritrees evenement in Stuttgart afgelopen zaterdag (16 september), hebben Eritrese verenigingen een festival geannuleerd dat voor dit weekend gepland stond. Ze willen bijdragen aan het kalmeren van de situatie, maar hebben ook het gevoel dat ze oneerlijk worden behandeld.

Johannes Russom, woordvoerder van de overkoepelende organisatie van Eritrese verenigingen in Stuttgart, licht in een interview toe wat er achter de gebeurtenissen schuilgaat, wat hij denkt van het controversiële regime in Eritrea en waarom hij de verantwoordelijken de schuld geeft.

Na de rellen is de houding van mensen in Stuttgart ten opzichte van de Eritrese clubs sterk veranderd, zoals Russom vertelt. Voor hem overheerst een bitter besef: integratie en inclusie blijken slechts lippendienst te zijn.

t-online: Meneer Russom, politici, politie, maar ook burgers hebben hun tevredenheid geuit over de afgelasting van een nieuw Eritrea-evenement dat voor dit weekend gepland stond. Bent u ook tevreden?

Johannes Russom: We hebben het geplande festival in overleg met de stad geannuleerd omdat we rekening willen houden met de zorgen van de burgers en het hele publiek en willen bijdragen aan de-escalatie. De sfeer is erg verhit.

Het voelt voor ons nog steeds niet goed. Het is bijna alsof wij de daders zijn. Dit is een schoolvoorbeeld van de omkering dader-slachtoffer. Wij waren de slachtoffers van dit onvoorstelbare geweld midden in Stuttgart. Er zijn rellen bij G7-toppen, bij gevoelige voetbalwedstrijden. Maar niemand zou het in zijn hoofd halen om te zeggen dat we zulke dingen niet meer organiseren. Wij, aan de andere kant, zijn een kleine vereniging die geen grote lobby heeft – en dat is wat we doen.

Op social media schrijven veel inwoners van Stuttgart dat ze “zulke evenementen” niet in hun stad willen. Wat voor evenement was het op 16 september?

Helaas is hier veel verkeerde informatie over. Als overkoepelende organisatie van de Eritrese verenigingen in Stuttgart, hadden we mensen uitgenodigd voor een seminar op die dag. Ironisch genoeg was een van de centrale onderwerpen hoe om te gaan met het geweld tegen onze verenigingen na de rellen in Gießen, Stockholm, de VS en Tel Aviv. Theorie veranderde toen in bittere praktijk met de geweldscenes direct voor de evenementenhal. Minstens tien bezoekers raakten gewond en velen liepen gevaar. Dat is verschrikkelijk. Maar het kwam niet van ons.

Welk evenement hadden jullie gepland voor het komende weekend in Stuttgart?

1 september 1961 was de dag waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon, die ging over de onafhankelijkheid van de voormalige Italiaanse kolonie Eritrea van Ethiopië. Alle Eritreeërs en veel Eritrese verenigingen over de hele wereld gebruiken deze datum om in september vieringen te organiseren. Ons festival op 23 september zou deze dag ook moeten herdenken.

Jullie worden ervan beschuldigd aanhangers te zijn van het regime in Eritrea, daarom zijn er ook regelmatig demonstraties tegen dergelijke festivals. Steunt u het regime in Eritrea, dat wordt beschuldigd van veel mensenrechtenschendingen?

Ik pleit voor een soevereine staat Eritrea waar het volk het lot en de toekomst van het land bepaalt. Ik ben echter van mening dat er geen neutraal standpunt bestaat over dergelijke politieke kwesties. Ik ben ook niet neutraal in deze kwestie en ik heb mijn eigen mening. Ik denk dat veel dingen die de regering in Eritrea doet goed zijn, dat is waar. Maar er zijn ook dingen die ik niet goed vind en waar ik kritiek op heb.

Dus iedereen in onze clubs heeft zijn eigen kijk op dingen. Los daarvan wordt vrijheid van meningsuiting in Duitsland als een zeer hoog goed beschouwd. En het is precies dit dat werd aangevallen met de rellen in Stuttgart. Dat is het centrale punt. En niet de vraag hoe ik persoonlijk denk over de regering in Eritrea.

Hebben jullie het nieuwe evenement ook geannuleerd omdat jullie bang waren dat de politie de deelnemers niet voldoende zou kunnen beschermen?

De politie kreeg tijdig voor afgelopen zaterdag concrete aanwijzingen van dreigend ernstig geweld door de zogenaamde Brigade N’Hamedu. Uiteraard leidde dit niet tot een afdoende reactie van de politie – wat niet alleen voor ons een levensbedreigende situatie veroorzaakte, maar ook voor de 20 politieagenten die aanvankelijk te horen kregen dat ze er alleen voor stonden.

Ik wil de politieagenten uit de grond van mijn hart bedanken voor hun inzet en ik wens degenen die gewond raakten het beste en spoedigste herstel. Maar ik heb kritiek op degenen die hebben besloten dat er niet meer agenten werden ingezet om voor veiligheid te zorgen. Er is op vele niveaus gefaald.

Hoe zijn de Eritrese-clubs tot nu toe in de stad ontvangen en is de stemming na de rellen veranderd?

De clubs leveren een belangrijke bijdrage aan zowel integratie als inclusie en hebben tot nu toe een positief imago. Onze Eritrese verenigingen in Stuttgart en omgeving nemen al lange tijd deel aan verschillende stadsfestivals, waaronder het jaarlijkse Forum der Kulturen in het stadhuis van Stuttgart. Dit was altijd een geweldig festival en mensen kwamen naar ons toe, vierden feest met ons en genoten van ons typische lokale eten. De stemming is nu totaal omgeslagen, zelfs goede vrienden bellen me op en vragen me hoe zoiets heeft kunnen gebeuren. Zoals ik in het begin al zei, worden we nu gezien als daders, niet als slachtoffers.

Hoe lang bestaat jullie overkoepelende organisatie al?

In de jaren 1980 kwamen veel vluchtelingen uit Eritrea naar Duitsland. Ze wortelen zich hier en stichten gezinnen. In die tijd werden ook de eerste Eritrese verenigingen opgericht. We hebben een goed netwerk in heel Duitsland. Ik ben ook in deze tijd naar Duitsland gekomen en identificeer me met dit land.

Organiseert u in de toekomst weer evenementen in Stuttgart?

Er zijn acht Eritrese verenigingen in Stuttgart, die niet allemaal lid zijn van onze overkoepelende organisatie. In al deze verenigingen vinden elke maand veel kleinere evenementen plaats. Dat zal zo blijven. Echter Er zullen dit jaar waarschijnlijk geen grotere evenementen plaatsvinden. Maar dat heeft niets te maken met de incidenten.

Wat is je persoonlijke conclusie van de incidenten?

Participatie, integratie, inclusie – die dingen worden hier niet echt beleefd, politici bewijzen er alleen lippendienst aan. Dat is me nu duidelijk geworden. Helaas. Ik ben het meest bezorgd over de reputatie, de zorgen en de lobby van vluchtelingen en migranten als geheel. Deze worden verraden door het vreselijke geweld.

Het doel van de geweldplegers is de media-aandacht voor hen, als een “Eritrese oppositie”, die ze nooit in omvang zouden krijgen als ze niet gewelddadig waren. Geweld is nooit een legitiem middel om politieke doelen te bereiken. En ik heb een verzoek om heel goed te kijken van wie het komt.

Dit is een vertaling van een artikel geschreven door Roland Beck, gepubliceerd op 22.09.2023 op t-online.de

https://www.t-online.de/region/stuttgart/id_100248000/krawalle-in-stuttgart-sprecher-der-eritrea-vereine-zu-neuen-festen.html